Raskompendium del 1

Oavsett vilken ras man köper är det viktigt att man börjar i rätt ände. Börja först med att noggrant tänka igenom ditt köp. En hund är inte något man impulsköper ”för att den är söt”. Hunden kommer att finnas med dig i många år framöver och brukar ibland jämföras med att skaffa barn, och därför är det viktigt att man tänker först och agerar sedan. Det är väldigt viktigt att man känner till rasen ordentligt innan man köper hunden, så man vet vad man ger sig in på och att man känner till vad som faktiskt krävs av dig som hundägare, då det kan vara mer att tänka på än vad man först kan tro. Av dessa anledningar har vi här på www.chihuahuacirkeln.nu valt att ta fram ett kompendium där vi har sammanställt massvis med information om Chihuahuor. Kompendiet består av två delar och här i den första delen har vi sammanställt rasstandarder, dvs. viktig information om Chihuahuor och vad du bör tänka på innan du genomför ditt köp. I del 2 tar vi upp mer avvikande fall och extremiteter, som man bör se upp med och som man bör undersöka innan man köper hunden.

Rasstandard

Det finns vissa rasstandarder, dvs. vissa saker som måste vara korrekta för att en Chihuahua ska få säljas. Oavsett om man är ny eller rutinerad som hundägare kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på och vad som faktiskt är standard hos en Chihuahua. Tyvärr är det många uppfödare som bara vill tjäna pengar, och det är inte helt ovanligt att man försöker lura köparna, då många enbart är ute efter att tjäna pengar och inte bryr sig så mycket om hundarna. Detta gäller självklart inte alla uppfödare, men det är ändå viktigt att du är medveten om detta och att du känner till de standarder som finns. Du bör åtminstonde ha ett hum och vara lite medveten om några viktiga aspekter. Vi på Chihuahua cirkeln har gjort en sammanställning av den viktigaste informationen här.

Bakgrund om Chihuahuan

Du behöver inte känna till hela Chihuahuans bakgrund, men det kan vara bra att veta några saker. Chihuahuan är en sällskapshund, vars FCI-klassifikation är Grupp 9, sektion 6. Det är en av världens minsta raser, som har blivit en väldigt populär sällskapshund, då den kännetecknas av att vara både kvick, livlig och modig, men många faller nog för att det är en ras som är oerhört söt. För att underhålla din livliga Chihuahua rekommenderar vi ett besök hos Arken Zoo, som har hundleksaker i alla dess former.

Kroppsbyggnad och måttförhållanden

I det här avsnittet har vi sammanställt allt du behöver veta om en Chihuahuas kropp, dess kroppsbyggnad och olika måttförhållanden som är viktiga att känna till. Vi reder bland annat ut hur en välmående Chihuahuas kroppsbyggnad ska vara. En välmående Chihuahua ska ha en kompakt kroppsbyggnad, och huvudet ska vara äppelformat med en svans som ska bäras högt. Svansen ska antingen vara böjd eller i en halvcirkel med spetsen ned mot ryggslutet. Kroppslängden ska vara lite längre än mankhöjden. Tikarna kan ha en kropp som är lite längre, medan hanhundarna gärna ska ha en kvadratisk kroppsform. En Chihuahuas kropp ska vara välbyggd och kompakt. Dess överlinje ska vara rak, och manken ska vara svagt markerad. Ryggen ska vara kort och stark, liksom länden som ska bestå av mycket muskler. Korset ska nästintill vara plant eller lite sluttande, och brett och kraftigt. Bröstkorgen ska vara djup med revben som inte är för magra, dvs. de ska inte vara alltför synliga, då det är ett allvarligt tecken på att hunden kan vara underviktig. Framifrån ska bröstkorgen vara rymlig, men inte överdriven. Från sidan ska den gå ner till armbågarna, och den får inte vara för tunn. Buklinjen ska vara tydlig, men helst ska den inte vara alltför djup. Det är tillåtet med en djup buklinje, men det är inte optimalt.

Huvud

Det som i första hand utmärker rasen är huvudets runda form som påminner om ett äpples form.

Stop

Området mellan ögon och näsa kallas för stop. Stopen ska vara tydligt markerad, då den ska vara djup och bred. Detta uppnås när pannan är rundad och sammanstrålar med nospartiets start. Det kan vara svårt att avgöra vad som är en godkänd stop, men den här bilden kan vara till hjälp, då den visar hur en godkänd stop ska se ut.

Svans

Chihuahuans svans ska vara bred i början, och ju längre upp mot spetsen man kommer, desto mer ska svansen smalna av. Svansen är ett viktigt särskiljande drag hos en Chihuahua. När hunden rör på sig ska svansen vara hög i en öppen båge eller i en rundad halvcirkel med spetsen pekande mot länden, vilket medför att hunden får bättre balans. Svansen får aldrig vara rullad under rygglinjen eller mellan benen. Dessutom ska svansens päls vara i samma nyans som kroppens päls. Hos en långhårig Chihuahua bildas en slags fjäder längst upp på svansen. Vid vila ska svansen vara hängande med en lätt krok.

Ansikte

I det här avsnittet beskriver vi hur Chihuahuans ansikte och dess olika delar ska se ut. Det är exempelvis väldigt viktigt att man kontrollerar hundens bett, då det är väldigt allvarligt med över- eller underbett, och det kan bli väldigt kostsamt om man upptäcker att hunden har ett felaktigt bett som måste opereras.

Ögon

En Chihuahuas ögon ska vara stora, runda och mycket uttrycksfulla. De ska vara helt mörka och inte utstående. Det är tillåtet med ljusa ögon, men det är inte optimalt då det inte är önskvärt.

Öron

Öronen ska vara stora, de ska stå rätt upp och ha en tydlig öronmussla. De ska vara breda längst ned och bli smalare mot spetsen som ska vara lite rundad. Det kan vara bra att känna till att när en Chiuahua vilar är öronen oftast i 45 graders vinkel ut från sidorna.

Nosen

Nosen ska peka uppåt och vara ganska kort. Nosens färg spelar ingen roll, då alla färger är tillåtna.

Nosparti

Nospartiet ska vara ganska kort och från sidan ska det vara rakt. Vid nospartiets början ska det vara rakt och framåt spetsen ska partiet bli smalare.

Läppar

Läpparna ska vara tunna och sluta tätt, det ska alltså inte finnas en glipa mellan läpparna när hunden biter ihop munnen.

Käkar/tänder

Observera att över- eller underbett är allvarliga fel. Ett godkänt bett ska vara ett så kallat sax- eller tångbett. Det är viktigt att vara uppmärksam på detta, för om hunden har över- eller underbett krävs oftast en operation, vilket kan bli väldigt kostsamt för ägaren.

Annons: Drömmer du om ett nytt hus med en stor tomt där din hund kan springa fritt? Spana in husen hos Extrahuset, de säljer nyckelfärdiga Attefallshus och mycket mer.