Vård

Hem / Vård

Vårda din chihuahua

Vad bör du veta om din chihuahua, och vad bör du tänka på? Här tar vi på Chihuahuacirkeln fram några användbara tips på hur du på bästa sätt vårdar din chihuahua. Vi rekommenderar att du vänjer din hund vid detta redan när den är valp. Försök göra det till en mysig stund, som ni båda njuter av istället för att det ska bli jobbigt och svårt.

Ögonen

Vissa hundar har problem med rinnande ögon, vilket inte är normalt. Om du upptäcker att din hund har besvär med detta bör du kolla upp det. Det kan exempelvis bero på att din hund har problem med tårkanalerna, eller att den har hårstrån som växer inåt. Det kan också bero på allergi, då din hund exempelvis kan vara allergisk mot maten du ger den.

Pälsvård

En chihuahua kräver ingen särskild pälsvård, men det kan vara bra att vänja hunden vid pälsvård redan när den är valp. Det räcker att bada hunden när den blir smutsig, och om du har den långhåriga rasen bör du kamma den någon gång i veckan för att undvika att få problem med tovor. En chihuahua fäller ungefär två gånger per år. Hos Apotea kan du köpa bra och prisvärda borstar till din hund.

Tänder

Det är viktigt att du är noggrann med munhygienen på din hund, då det ofta är ett stort problem bland mindre hundraser och det är vanligt med åkommor som tandlossning och tandsten. Vi rekommenderar att du borstar tänderna på din hund varje dag. Ett tips är att använda en liten tandborste, det finns särskilda hundtandborstar och hundtandkrämer. Det finns också supersmarta tandvårdsset som finns att köpa bland annat här. Vi rekommenderar också att hunden får använda sina tänder mycket, då det kommer göra tänderna starkare och mer tåliga. Du kan exempelvis ge din hund särskilda hundben.

Öronen

Öronen är mestadels problemfria hos chihuahuan. Det enda du bör tänka på är att hålla dem rena och hålla koll på att de inte luktar illa, då det kan vara ett tecken på någon typ av infektion.

Klorna

Klorna ska hållas korta och det är viktigt att du klipper dem när det behövs. Precis som med allt annat i det här avsnittet rekommenderar vi att du vänjer din hund vid att klippa klorna redan när den är en liten valp.