Raskomendium del 2

I del 1 av vårt Raskompendium gick vi igenom hur en Chihuahua bör se ut. Här i del 2 kommer vi istället att fokusera mer på varningstecken om hur en Chihuahua inte bör se ut. Vi kommer ta upp avvikande fel och extremiteter hos rasen som du bör vara uppmärksam på om du går i tankarna om att köpa en Chihuahua.

Avvikande fel hos rasen

Här kommer vi ta upp avvikande fel hos rasen, då en Chihuahua inte får ha några avvikelser från hur standardrasen ska vara. Varje enskild avvikelse ska bedömas baserat på hur allvarlig avvikelsen är, och beroende på hur mycket hundens hälsa påverkas av de fel som finns. Här har vi på chihuahuacirkeln.nu tagit fram de vanligaste avvikande felen hos Chihuahuor. Det finns olika grader av hur illa felen kan vara, så vi har delat upp dem i olika kategorier.

Fel

Här tar vi upp mer lindrade fel som inte är så allvarliga, men som ändå bör uppmärksammas, och som är viktiga att känna till. Även om dessa fel ses som mer lindriga kan de ge allvarliga komplikationer för hunden, och de kan medföra att hunden lider, vilket kan bidra till djurplågeri. Om du upptäcker att din hund har några, eller flera av dessa fel rekommenderar vi att du uppsöker en veterinär för att säkerställa att din hund mår bra trots omständigheterna. I vissa fall påverkas hunden inte av dessa fel, men det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

 • Armbågarna är lösa
 • Käkarna är spetsiga.
 • Käkarna är sneda.
 • Att svansen på något sätt är felaktig. Det kan vara svanssättningen, eller att svansen är för kort eller att den är vriden.
 • Halsen är kort.
 • Brant kors.
 • Att hunden har tappat tänder.
 • Dubbla tänder, dvs. att hunden inte har tappat sina mjölktänder.
 • Ryggen är svank- eller kupformad.
 • Att kroppen är för lång.
 • Platt och smal bröstkorg och bringa.
 • Öronen är spetsiga.
 • Benen är för korta.
 • Hastrånghet.

Allvarliga fel

Här tar vi upp mer allvarliga fel, som kan påverka och faktiskt i vissa fall plåga din hund ordentligt. Om du märker att din hund har något av dessa fel är det viktigt att du så fort som möjligt tar din hund till veterinären och säkerställer att den mår bra trots omständigheterna. Din hund kan leva med dessa fel, men för att undvika lidande bör du kontrollera att allt står rätt till. Innan du köper hunden bör du vara väldigt uppmärksam på om den hund du har tänkt köpa har något av dessa fel, då det förutom lidande för hunden även kan bidra till väldigt dyra veterinärkostnader för din del.

 • Nospartiet är för långt.
 • Smal skalle.
 • Under- eller överbett.
 • Under- eller överbett.

Diskvalificerande fel

Här tar vi upp fel som vi har valt att kalla för diskvalificerande fel. Med det menar vi att det är fel som man kan komma undan med, dvs. att hunden kan leva ett bra liv trots dessa fel, men som man ändå bör vara uppmärksam på. Om man märker att hunden har några av dessa fel rekommenderar vi att man uppsöker veterinär för att kontrollera att allt står rätt till och att hunden mår bra.

 • Hunden är extremt skygg eller aggressiv.
 • Hängande eller korta öron.
 • Knälederna är ostabila.
 • Kroppen är väldigt lång.
 • Hunden saknar svans.
 • Vikt under 500 g eller över 3 kg.
 • Den korthåriga rasen har kala fläckar
 • Den långhåriga rasen har mycket lång och svallande päls.

Extremiteter

Här tar vi fram mer extrema fall som avviker från rasstandarden och beskriver hur hunden bör se ut. Vi informerar bland annat om hur hundens framställ och bakställ ska se ut, hur dess rörelser ska vara och hur pälsen ska se ut.

Framställ

Helhet

Frambenen ska vara raka och ha en god längd. Om man tittar framifrån ska frambenen tillsammans med armbågarna bilda en rak linje, och från sidan ska de vara lodräta.

Framtassar

De ska vara mycket små och det ska finnas mellanrum mellan tårna. Det är viktigt att tassarna inte är platta, dvs. varken katt- eller harfot. Klorna ska vara i gott skick och inte för långa. Trampdynorna ska vara elastiska och välutvecklade. Det är inte optimalt med sporrar.

Mellanhand

Se upp för stela mellanhänder, då de ska vara starka och elastiska.

Armbåge

Hunden ska kunna röra på armbågarna fritt och de ska ligga nära kroppen, samt vara fasta.

Skulderblad

Skulderbladen ska vara jämna och ganska långa. Det ska finnas en vinkel mellan skuldrorna och överarmarna, som ska vara god.

Bakställ

Helhet

Bakstället ska vara mycket muskulöst och bendelarna ska vara långa. Om man tittar bakifrån ska hundens bakben vara lodräta och parallella. Det är viktigt att has-, höft- och knäleder är i samspel och stämmer överens med hela framstället.

Baktassar

Observera att det inte är någon skillnad på hur baktassarna bör se ut jämfört med framtassarna. De ska alltså vara mycket små och det ska finnas mellanrum mellan tårna. Det är viktigt att tassarna inte är platta, dvs. varken katt- eller harfot. Klorna ska vara i gott skick och inte för långa. Glöm inte bort att klippa klorna, du hittar särskilda tänger för det här. Trampdynorna ska vara elastiska och välutvecklade. Det är inte optimalt med sporrar.

Has/hasled

Haslederna ska vara inte ha varit utsatta för mycket slitage och hälsenorna ska vara välutvecklade. Bakifrån sett ska haslederna vara parallella och breda.

Rörelser

En Chihuahua ska präglas av att vara energisk och aktiv. Dess rörelser ska vara långa och fjädrande, och rörelserna ska påminna lite om att hunden skuttar fram. Bakifrån sett ska bakbenen vara nästintill parallella när hunden rör sig, så baktassarna kan följa framtassarna på ett naturligt sätt. När hunden ökar hastigheten händer det ofta att benen söker sig mot mitten av kroppen. Det viktiga är då att rörelserna fortfarande är fjädrande och fria, och det ska inte se ansträngande ut. Huvudet ska bäras stolt med en fast rygglinje.

Päls

Det finns både långhåriga och korthåriga Chihuahuor.

Långhårig Chihuahua

Den långhåriga pälsen ska vara fin och slät eller lätt vågig. När man drar handen genom pälsen ska det påminna om känslan man får när man drar handen genom silkesmaterial. Det är inte önskvärt med tjock underull och det är inte accepterat med en lång och svallande päls. Pälsen ska vara lite längre och den ska täcka halsen, öronen, tassarna, svansen och baksidan av fram- och bakbenen.

Korthårig Chihuahua

Den korthåriga pälsen ska vara kort och den ska täcka hela kroppen. Hårstråna kan vara lite längre om hunden har underull. Pälsen ska vara mjuk och glansig. Hårlöshet och kala fläckar accepteras inte, men det är okej med något gles päls på magen och strupen. Däremot ska pälsen vara lite längre på svansen och halsen. Vid öronen och på huvudet ska pälsen vara kort.

Annons: Fäller din hund mycket? Då rekommenderar vi att du tar hjälp av Sverige & Co, som städar hela ditt hem på nolltid och du behöver inte längre bekymra dig om att det är hundpäls överallt i hemmet.

Storlek och vikt

Något som utmärker Chihuahuarasen är att man enbart tar hänsyn till vikt och inte mankhöjd. En Chihuahuas idealvikt ligger någonstans mellan 1,5 och 3 kg. En hund får inte väga under 500 g eller över 3 kg, då det är diskvalificerande. Det kan vara bra att hålla koll på hundens vikt, då viktnedgång kan vara ett första tecken på att din hund inte mår bra. Vi rekommenderar att du köper en våg. Det finns en särskild våg till hundar under 20kg här, men det går säkert lika bra att använda en vanlig våg.